top of page
Image-empty-state.png

Better Off Dead?

Regie

Liz Carr

Speelduur in min

58

Filmtype

Documentaire

Jaar

2024

Herkomst

Verenigd Koninkrijk

Taal

Engels

KIJK ONLINE
Button_NVVE_Productie.png

Een documentaire van Liz Carr over euthanasie

In Groot-Brittannië wordt al meer dan tachtig jaar gesteggeld over het legaliseren van hulp bij zelfdoding. Als langdurige campagnevoerder tegen deze wetwijziging vreest de Engelse acteur en voorvechter van gehandicaptenrechten Liz Carr de gevolgen van euthanasiewetgeving.

Omdat zij vindt dat de levens van personen met beperkingen in gevaar komen als de wetten in Groot-Brittannië worden aangepast, zet Liz -bekend van rollen in series zoals "Silent Witness," "Good Omens," en "The Witcher,"- zich nu in de schijnwerpers om debatteren over waarom zij gelooft dat euthanasie niet moet worden gelegaliseerd.

“Mijn mening is stellig , en blijft zoals die is. En dat weet ik zeker, want dit stukje filmde ik aan het eind,’ lacht Liz Carr aan het begin van deze spraakmakende documentaire. Waarin ze naar Canada afreist om de impact van de meest soepel euthanasiewet ter wereld te onderzoeken. Waar ze wordt geconfronteerd met een wet die niet alleen het beëindigen van het leven van terminaal zieken toestaat, maar ook van personen met een beperking en van mensen die deze optie als medische ‘uitweg’ uit sociale armoede krijgen aangeboden.

Terug in het Verenigd Koninkrijk ontmoet Liz invloedrijke mensen die pleiten voor een wetswijziging, zoals Labour-parlementslid Lord Falconer en Sunday Times-columniste Melanie Reid. Ze ontmoet ook andere campagnevoerders die vechten voor het behoud van de status quo, waaronder mede-beperkte Baroness Jane Campbell. Zij kreeg bij een veelvoorkomende ziekte - zonder haar toestemming – de aantekening ‘niet-reanimeren’ mee.

In een samenleving waar mensen met een beperking vaak te horen krijgen dat ze ‘beter dood dan beperkt ’ zijn, stelt Liz in deze documentaire de vraag: ‘Moeten we echt meer macht geven om een einde te maken aan het leven van die groep mensen?’

Haar documentaire, "Better Off Dead?," biedt een scherpzinnige en vaak humoristische kijk op de gevaren van euthanasie voor personen met een beperking.

bottom of page