top of page
Image-empty-state.png

De strijd om het einde

Regie

Nan Rosens

Speelduur in min

60

Filmtype

Documentaire

Jaar

2016

Herkomst

Nederland

Taal

Nederlands

Nederland was het allereerste land ter wereld dat een euthanasiewet invoerde. Over de lange politieke en juridische strijd die, op typisch Hollandse wijze, aan de invoering van de wet in 2002 voorafging, zendt de KRO-NCRV de documentaire De strijd om het einde uit. Aan de hand van uniek archiefmateriaal en gesprekken met vele betrokkenen laat de film de de dilemma’s en de controverses rond de totstandkoming van de euthanasiewet zien.

Het startpunt van De strijd om het einde is de zaak Postma in 1973. De enorme verontwaardiging over de vervolging van een arts, die haar moeder euthanasie verleende, was de opmaat tot de invoering van de wet, bijna dertig jaar later. Ongekend openhartig vertellen politici, artsen, juristen en betrokkenen hun verhaal. Zoals activiste Klazien Sybrandy-Alberda, de allereerste voorvechtster van vrijwillige euthanasie. En hoofdrolspelers in roemruchte rechtszaken als die van huisarts Schoonheim, psychiater Chabot en Edward Brongersma, die belangrijke keerpunten markeren op weg naar de euthanasiewet. Over de angst van artsen, de nood en het lijden van gewone mensen, en juristen en rechters die de politiek de weg wijzen.

Initiatiefnemers en voorstanders komen aan het woord, zoals oud-politica Elida Wessel-Tuinstra en Roger van Boxtel van D66, die met Els Borst betrokken waren bij de indiening van het definitieve wetsvoorstel in 1999. Maar ook toenmalige tegenstanders als Bas van der Vlies (SGP) en Ruud Lubbers (CDA) blikken terug.

Ook na de invoering van de euthanasiewet zorgen spraakmakende euthanasiegevallen en rechtszaken voor een aanscherping van de praktijk. Niet alleen waar het gaat om fysiek lijden maar ook bij uitzichtloos psychisch lijden en voltooid leven. De discussie over euthanasie is nooit gestopt en gaat tot op de dag van vandaag door.

De strijd om het einde is een fascinerende reconstructie van de totstandkoming van de euthanasiewetgeving in ons land en geeft op treffende wijze de actuele ontwikkelingen weer.

De strijd om het einde is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Rosens Media voor KRO-NCRV.

bottom of page