top of page
Image-empty-state.png

Een daad van liefde

Regie

Nan Rosens

Speelduur in min

50

Filmtype

Documentaire

Jaar

2013

Herkomst

Nederland

Taal

Nederlands

De NCRV zendt in 2010 de film De laatste wens van Moek uit. Maria 'Moek' Heringa (99) vindt dat haar leven voltooid is en laat haar zoon Albert en haar kleindochters weten dat ze dood wil. Haar huisarts ziet geen aanleiding Moek te helpen: ze is immers niet ziek. Albert besluit haar te helpen en verzamelt de benodigde medicijnen. In de film is te zien hoe Moek meer dan honderd pillen uit een schaaltje inneemt, zoon Albert reikt haar af en toe een glaasje Martini aan om ze weg te spoelen. Daarna slaapt Moek vredig in.

De film maakt veel los, vooral steunbetuigingen aan Albert. Een paar weken na de uitzending van de film in 2010 bij wordt hij op het politiebureau verhoord. Hij wordt inmiddels bijgestaan door raadsman Willem Anker. Het duurt jaren voordat er een proces komt maar in september 2013 is het zover. Albert zit in de rechtszaal van Zutphen, geflankeerd door zijn dochters. Wat wordt de strategie van Albert en zijn raadsman? En wat gaat het OM eisen tegen Albert?

De zaak Albert Heringa staat niet op zich zelf. Het vraagstuk rond hulp bij zelfdoding wordt met de toenemende vergrijzing steeds actueler. Uit recent onderzoek blijkt dat zes op de tien Nederlanders vindt dat hulp bij zelfdoding mag worden verleend als iemand levensmoe is. Bijna driekwart vindt dat door een naaste verleende hulp bij zelfdoding niet in alle gevallen strafbaar hoeft te zijn. De NVVE is een campagne gestart om artikel 294, lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen.

bottom of page