top of page
Image-empty-state.png

Just like heaven

Regie

Mark Waters

Speelduur in min

95

Filmtype

Speelfilm

Jaar

2005

Herkomst

Verenigde Staten

Taal

Engels

KIJK ONLINE
Button_NVVE_Productie.png

Just Like Heaven is een romantische komedie van Mark Waters gebaseerd op het boek “Et si c’etait vrai” van Marc Levy.

Elizabeth Masterson (Reese Witherspoon) werkt als dokter in een groot ziekenhuis dagen van 26 uur tot ze na een auto-ongeval in een diepe coma valt. Drie maanden later verhuist David Abbott (Mark Ruffalo), een vereenzaamde landschapsarchitect, na de dood van zijn vrouw in haar appartement. Elizabeth duikt op en maakt hem duidelijk dat zij en niet hij de huurder is. David is aanvankelijk verbaasd, onder meer omdat alleen hij Elizabeth kan waarnemen. Ze zien elkaar, maar in het gezelschap van andere mensen lijkt het of David hallucineert en tegen zichzelf praat. Later blijkt dat ook Elizabeths jongere nichtjes en een para-astroloog haar kunnen zien.

Samen met David gaat Elizabeth op zoek naar haar vroegere leven. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes ineen en komt Elizabeth te weten wat er met haar gebeurd is, en waarom alleen David haar kan ‘zien’. Ze komt ook zichzelf tegen, kunstmatig in leven gehouden in het ziekenhuis waar ze ooit werkte. Omdat ze zelf tegen kunstmatige levensverlenging was, en niet geloofde in comateus leven, wordt ze na een tijd afgekoppeld. Alle pogingen om haar zus Abby te overtuigen niet te tekenen voor akkoord mislukken omdat ze een “geest” is.

De film behandelt op een lichtvoetige wijze de gevoelige thematiek van kunstmatige levensverlenging, bewust leven in comateuze toestand maar ook de zin en onzin van para-astrologie. Daarnaast wordt ook de vraag van euthanasie bij personen die een bepaalde tijd in comateuze toestand verblijven aan de orde gesteld.

bottom of page