top of page
Image-empty-state.png

Niet zonder jou

Regie

Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

Speelduur in min

1.5

Filmtype

Documentaire

Jaar

2011

Herkomst

Nederland

Taal

Nederlands


Het kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall moet afscheid nemen van het leven en van elkaar. Kan liefde en de passie voor kunst hen door de moeilijkste periode van hun leven helpen?

"Niet zonder jou" is een intiem en ontroerend portret van het bejaarde echtpaar, Ger Lataster en Hermine van Hall, gefilmd door hun zoon en schoondochter. De documentaire van HUMAN toont van zeer dichtbij hoe kunstschilder Ger en fotografe Hermine, twee uitermate autonoom denkende en wilskrachtige mensen, omgaan met de beperkingen die ouderdom en ziekte met zich meebrengen.

Alles wat in hun leven vanzelfsprekend was, begint uit elkaar te vallen. Door Gers doofheid en Hermine’s dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Maar in tuinieren en vooral in kunst vinden ze nog steeds een bron van geluk en troost.

Ger probeert te blijven schilderen terwijl zijn muze Hermine steeds zieker en verwarder wordt. Het moment van afscheid nemen komt onherroepelijk dichterbij. Na Hermine’s dood wordt een terugkeer naar het schilderen een kwestie van overleven voor Ger. Al is het niet eenvoudig. "Daar kan geen mens tegenop schilderen."

"Niet zonder jou" is een ode aan de liefde en aan de kracht van kunst.

De documentaire van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster ontving in 2011 het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival.

bottom of page