top of page
Image-empty-state.png

Ramon sampedro de mar adentro

Regie

Programa en TVG - A Caixa Negra

Speelduur in min

64

Filmtype

Documentaire

Jaar

2009

Herkomst

Spanje

Taal

Spaans

KIJK ONLINE
Button_NVVE_Productie.png

Een documentaire over het waargebeurde verhaal van Ramon Sampedro die op 25-jarige leeftijd een dwarslaesie opliep bij een duik in ondiep water. Sampedro werd nationaal en internationaal bekend als een fel voorstander van euthanasie.

Na het ongeluk raakte Ramón Sampedro over vrijwel zijn gehele lichaam verlamd. Negenentwintig jaar lang probeerde hij een legale manier te vinden om een einde aan zijn leven te maken. Het Spaanse gerechtshof wees zijn verzoek om met medische hulp een einde aan zijn leven te mogen maken echter af. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wilde niet aan zijn verzoek voor euthanasie meewerken.

Ramón Sampedro stierf ten slotte in zijn huis in Boiro. Hij werd hierbij geholpen door een vriendin, Ramona Maneiro. Deze werd enkele dagen later gearresteerd maar weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Nadat het misdrijf was verjaard bekende Ramona publiekelijk dat zij Sampedro had geholpen bij het innemen van vergif. De dood van Sampedro werd door Ramona Maneiro op video vastgelegd.

bottom of page