top of page
Image-empty-state.png

Uit 't Leven

Regie

Tim Dekkers

Speelduur in min

72

Filmtype

Documentaire

Jaar

2023

Herkomst

Nederland

Taal

Nederlands

Het aantal zelfmoorden binnen de LHBTQ-gemeenschap in Nederland ligt vijf tot negen keer hoger dan in de heteroseksuele gemeenschap.

De aangrijpende documentaire "Uit het Leven" vertelt het verhaal van drie personen die ondanks hun diepe wanhoop over zelfmoordverlangens, de kracht vonden om door te gaan. Kris van der Veen werd op jonge leeftijd hevig gepest op school en probeerde op veertienjarige leeftijd zelfmoord te plegen. Solange Dekker, een transgendervrouw, kreeg geen steun van haar familie en sprong tweemaal van een hoge brug in een rivier. Jean Passos, een acrobaat, werd verstoten door zijn familie nadat hij uit de kast kwam als homo, en wilde samen met zijn partner een einde aan hun leven maken.

Deze documentaire is het initiatief van Henk Burger, die zelf al 25 zelfmoorden onder zijn vrienden en kennissen heeft meegemaakt. Tim Dekkers, de documentairemaker, volgt Kris, Solange en Jean, die anderen steunen die worstelen met eenzaamheid, onzekerheid, depressie en gedachten aan zelfmoord. Solange werd een succesvol model en won zelfs de prestigieuze titel van Miss International Queen in 2023. Ze deelt nu haar boodschap van hoop en veerkracht. Kris heeft succes als politicus in de gemeenteraad van Amsterdam, waar hij zich richt op degenen die het meest kwetsbaar zijn. Jean heeft een speciale Acrobatic Mental Health Workshop ontwikkeld om anderen meer zelfvertrouwen te geven.

Echter, halverwege de productie van de documentaire ontvangen Tim en Henk het schokkende nieuws dat Jean ondanks zijn positieve inzet voor zelfmoord heeft gekozen. Zijn plotselinge dood werpt een schaduw over het verhaal, maar maakt tegelijkertijd duidelijk hoe belangrijk het is om zelfmoordgedachten serieus te nemen.

"Uit het Leven" doorbreekt het taboe rondom zelfmoord binnen de LHBTQ-gemeenschap en roept op tot dringende verandering.

bottom of page